Ποιοι είμαστε

H Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ συστάθηκε το 2010 από φοιτητές και διδάσκοντές της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών ποικίλου περιεχομένου, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής (και όχι μόνον), αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.



Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Έγκλημα και Τιμωρία'' (2002)




 
Σκηνοθεσία: Menahem Golan

Ηθοποιοί: Crispin Glover, Vanessa Redgrave and John Hurt
Σενάριο:Menahem Golan

Πρώτη προβολή: Φεβρουάριο 2002

Διάρκεια Ταινίας: 126’











Περιγραφή:

Κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Fyodor  (1821-1881)";Έγκλημα και τιωμρία" 1866  (το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Ρώσικος Αγγελιοφόρος )
Ένας εξαθλιωμένος πρώην φοιτητής, ο Ρασκόλνικοφ, καταστρώνει κι εκτελεί σχέδιο δολοφονίας μιας μισητής τοκογλύφου, με σκοπό να καρπωθεί τα χρήματά της και ταυτόχρονα να απαλλάξει τον κόσμο από την παρασιτική ύπαρξή της. Ο Ρασκόλνικoφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλλοντάς την, προβληματίζεται αν είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο...
  Οι ήρωες του έργου, αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, χωρίς να μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους. Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ,
Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky[ στο πρόσωπο του θύτη, που είναι και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό. Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα δίνει στο έργο βάθος, ενώ ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Θεωρείται από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές ψυχολογίας. 

Traier


Που και πότε: Παρασκευή 9 Μαρτίου , στο αμφιθέατρο 436 στις 17:30
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου