Ποιοι είμαστε

H Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ συστάθηκε το 2010 από φοιτητές και διδάσκοντές της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών ποικίλου περιεχομένου, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής (και όχι μόνον), αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.



Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Χιροσίμα, αγάπη μου'' (1959).




 
Σκηνοθεσία: Alain Resnais

Ηθοποιοί: Emmanuelle Riva, Eiji Okada and Stella Dassas

Σενάριο: 

Πρώτη προβολή: 8 Νοεμβρίου 1959

Διάρκεια Ταινίας: 96’










Περιγραφή:


Στα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου ένας Ιάπωνας και μια Γαλλίδα γνωρίζονται στη διάρκεια ταξιδιού της τελευταίας στην Ιαπωνία και ερωτεύονται. Ξεκινά έτσι οδοιπορικό μνήμης μεταξύ των εραστών, με αποτέλεσμα η φιλμική γλώσσα να χαρακτηρίζεται από έντονα ελλειπτικό λόγο, ενώ συνήθη είναι τα αφηγηματικά χάσματα που προκαλεί η διαδικασία ανάκλησης του παρελθόντος. Η ιστορική και πολιτισμική μνήμη, λοιπόν, βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας του Ρενέ, με φορείς τους δύο πρωταγωνιστές που, μέσα από τις βιωμένες προσωπικές τους εμπειρίες -διαμεσολαβημένες φυσικά στο περιβάλλον του Β' Παγκοσμίου Πολέμου-, ανάγουν το μερικό των ομάδων εθνικής τους μνήμης σε παγκόσμια κληρονομιά. Οχήματα που οδηγούν την πλοκή στην εξέλιξη είναι ο έρωτας και η ανάγκη επικοινωνίας του τραύματος, σκηνοθετημένα με έντομα με ύφος που θυμίζει ντοκιμαντέρ.
 Ο Συγγραφέας της μονογραφίας του Αlain Resnais ,Ανδρέας Ταρνανάς , "Αλέν Ρενέ " Αιγόκερος Αθήνα 1986. Θα παραστεί και θα δεχτεί ερωτήσεις ,σχόλια, παρατηρήσεις.

Trailer


Που και πότε: Δευτέρα 5 Μαρτίου στο αμφιθέατρο 437 ,ώρα:17:30
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου