Ποιοι είμαστε

H Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ συστάθηκε το 2010 από φοιτητές και διδάσκοντές της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών ποικίλου περιεχομένου, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής (και όχι μόνον), αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.



Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

"Rear Window" (1954)
 Φωτογραφία του χρήστη Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Αθήνας.

Σκηνοθέτης :  ,

Σενάριο : John Michael Hayes, Cornell Woolrich 

Ηθοποιοί :  James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey.

Είδος : Μυστηρίου , Θρίλερ . 

Διάρκεια :  1 και 52 λεπτά. 


Trailer 



Λεπτομέρειες
Σιωπηλός Μάρτυς (αγγλ. “Rear Window”)
Ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Alfred Hitchcock. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι ο James Stewart, η Grace Kelly, η Thelma Ritter, ο Raymond Burr και ο Wendell Corey. Το σενάριο που έγραψε ο John Michael Hayes είναι βασισμένο σε διήγημα του 1942 του Cornell Woolrich με τίτλο “It Had to Be Murder”.
Όταν ο φώτορεπορτερ L.B. “Jeff” Jefferies (James Stewart) σπάει το πόδι του, αναγκάζεται να μείνει σπίτι του καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα μέχρι να γίνει καλά. Έτσι περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του. Κάποια στιγμή όμως του δίνεται η εντύπωση ότι ο Lars Thorwald (Raymond Burr), ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, έχει σκοτώσει την σύζυγό του. Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Τότε ζητάει από την αρραβωνιαστικιά του Lisa Fremond (Grace Kelly) και από τη νοσοκόμα του Stella (Thelma Ritter) να τον βοηθήσουν να εξιχνιάσει το μυστήριο της χαμένης συζύγου του Thorwald. Οι δυο γυναίκες καταστρώνουν λοιπόν ένα σχέδιο για να πιάσουν τον ύποπτο άνδρα στα πράσα. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές όλων.
Η ψευδαίσθηση της ηδονοβλεψίας, η θέαση εικόνων που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει και η ακρόαση συνομιλιών που κανείς δεν πρέπει να ακούει, είναι τα στοιχεία που κεντρίζουν τον θεατή και κρατούν αναπόσπαστη την προσοχή του. Αυτό το γνώριζε ο Hitchcock και κατάφερε να το αποδώσει στην ταινία, συνδυάζοντάς το μαεστρικά με την αγωνία αλλά και με το κωμικό στοιχείο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συνδυασμών είναι το “Rear Window”, το οποίο δικαίως θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ταινίες του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη.
Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, Σκηνοθεσίας - Alfred Hitchcock, Διασκευής Σεναρίου - John Michael Hayes.
Έγχρωμης Φωτογραφίας - Robert Burks. Ήχου - Loren L. Ryder. Το 1997 έλαβε την 42η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ την ίδια χρονιά επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου. Συνολικά εχει λάβει 6 βραβεία και 12 υποψηφιοτητες..


Πού και πότε ; 
Παρασκευή 11 Μαϊού  στις 18 :30 .Αμφιθέατρο 437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου