Ποιοι είμαστε

H Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ συστάθηκε το 2010 από φοιτητές και διδάσκοντές της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών ποικίλου περιεχομένου, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής (και όχι μόνον), αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.



Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

"THE MISSION" (1986)



Σκηνοθέτης: Roland Joffé

Σενάριο: Robert Bolt

Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά: 31 Οκτωβρίου 1986 (ΗΠΑ)

Σύνθεση μουσικής: Ένιο Μορικόνε

Παίζουν: Ρόμπερτ ΝτεΝίρο, Τζέρεμι Αϊρονς, Άινταν Κουίν, Λίαμ Νίσον 

Έτος παραγωγής: (1986) 

Διάρκεια: 120'










ΠΕΡΙΛΗΨΗ: 


Ένας άνδρας ανακαλύπτει το Θεό και την ταπεινοφροσύνη, με τρομερό προσωπικό κόστος. Στην καρδιά της Νότιας Αμερικής, κατά τον 18ο αιώνα, ο Μεντόζα (Ρόμπερτ ΝτεΝίρο), ένας πρώην έμπορος σκλάβων και αδελφοκτόνος, αναζητά τη σωτηρία σε μία χριστιανική αποστολή ανάμεσα στους ιθαγενείς του Αμαζονίου.
Όταν η αθώα ύπαρξη των ιθαγενών απειλείται, εξαιτίας της αλλαγής πολιτικής από την πλευρά της επίσημης Καθολικής Εκκλησίας, ο Μεντόζα αποφασίζει να απαντήσει με το σπαθί και όχι πια με προσευχές, όπως κάνει ο πατέρας Γκάμπριελ (Τζέρεμι Αϊρονς), πνευματικός αρχηγός της Αποστολής.

Ερμηνείες κορυφής των Ρόμπερτ ΝτεΝίρο και Τζέρεμι Αϊρονς, σε μια ταινία του Ρόλαντ Τζόφι. 13 Βραβεία (Όσκαρ Φωτογραφίας, Χρυσός Φοίνικας Καννών, δύο Χρυσές Σφαίρες, 3 Bafta) και 27 Υποψηφιότητες (6 για Όσκαρ).

Μια σπουδή στη θρησκεία και στον ιμπεριαλισμό γίνεται από τον Ένιο Μορικόνε μια μουσική σκέπη βαρύτονου, τεταμένου λυρισμού. Το θρόισμα του αυλού του Πάνα, η εκφραστική μελωδικότητα, τα απόκοσμα χορωδιακά εμβατήρια ηχούν αντιστικτικά με τις εικόνες, ενώ οι ισπανικές κιθάρες, οι ψαλμωδίες, τα παραδοσιακά κρουστά δημιουργούν το μουσικό μωσαϊκό της πολιτιστικής σύγκρουσης.
Ο Μορικόνε φέρει μια μυστικιστική ποιότητα που παραλληλίζει το φυσικό και αισθηματικό περιβάλλον και διατρέχει την ενστικτώδη ανθρώπινη φύση με οργανική απλότητα, φωνητική υπεροχή και συμφωνική οργή.
Η απήχηση της δουλειάς του ήταν μαζική και απέδειξε πως πέρα από θεωρητικές αναλύσεις τα «On Earth As It Is In Heaven», «Falls» και «Gabriel's Oboe» είναι συνθέσεις ανείπωτης ομορφιάς με τεράστιο συναισθητικό εύρος, ικανές να προκαλέσουν πνευματική ανάταση υπερβατικής συγκίνησης.



Βραβεία: Χρυσός Φοίνικας, Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου σεναρίου σε ταινία, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης, Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης μουσικής επένδυσης, Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου, Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου μοντάζ. Συνολικά 12 βραβεία.
Υποψηφιότητες: Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, μοντάζ. Συνολικά 27 υποψηφιότητες.


ΤRAILER 



ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ; 

Η προβολή μας που θα γίνει την Τρίτη, 1/11/16, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο 437. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου