Ποιοι είμαστε

H Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ συστάθηκε το 2010 από φοιτητές και διδάσκοντές της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών ποικίλου περιεχομένου, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής (και όχι μόνον), αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.



Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

'Kanal'' (1957)


Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα (Andrzej Wajda).

Σενάριο: Jerzy Stefan Stawiński.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jerzy Lipman.

Ηθοποιοί: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczysław Gliński.

Πολωνία (1957) - Διάρκεια: 91 λεπτά.












Περίληψη : 
          Η ιστορία βασίζεται στην ηρωική εξέγερση της Βαρσοβίας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες Πολωνών, το Σεπτέμβριο του 1944, η πλειοψηφία των οποίων εξοντώθηκε. Συγκεκριμένα, την πεντηκοστή έκτη ημέρα της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, καθώς ένα αποδεκατισμένο απόσπασμα της Αντίστασης αποτυγχάνει για ακόμη μία φορά να ξεφύγει από τα γερμανικά στρατεύματα, λαμβάνει την εντολή να διασχίσει τους υπονόμους της πόλης προκειμένου οι δυνάμεις του να ενωθούν στο κέντρο, εκεί όπου οι αναμετρήσεις συνεχίζονται.
Η ταινία καταγράφει τις τελευταίες αγωνιώδεις ώρες μιας ομάδας αντιστασιακών, που καταφεύγει στους υπόνομους της πόλης, προσπαθώντας να περάσει κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των Γερμανών που τους έχουν παγιδέψει. Χαμένοι μέσα στο δαίδαλο των υπονόμων, που μοιάζουν να μην οδηγούν στον πάνω κόσμο, πιασμένοι σαν τα ποντίκια στην φάκα, κουρασμένοι και απελπισμένοι, βυθισμένοι (κυριολεκτικά) στον πάτο μια επίγειας κόλασης, διαλυμένοι ψυχικά και σωματικά, από τον άνισο αγώνα που δίνουν, σκέφτονται πως ο θάνατος ίσως να είναι η μόνη λύση…
     
Το Κανάλ/ Kanal, (ή Ήρωες της Βαρσοβίας) είναι η δεύτερη ταινία του Αντρέι Βάιντα/ Andrzej Wajda (1926-2016) και δεύτερο μέρος μιας από τις καλύτερες αντιπολεμικές τριλογίες που έχουν γυριστεί ποτέ, είναι μια συγκλονιστική ελεγεία της φρίκης και του τρόμου του πολέμου. Το σενάριο βασίζεται στα προσωπικά βιώματα του σεναριογράφου Jerzy Stefan Stawiński, ο οποίος υπήρξε αρχηγός ενός τμήματος των εξεγερμένων και αποδίδει με ιστορική ακρίβεια και ειλικρίνεια τα γεγονότα, ενώ ο Βάιντα κινηματογραφεί αυτήν την κάθοδο στον κάτω κόσμο, με πρωτόγνωρη σκηνοθετική ορμή και σε εξπρεσιονιστικούς τόνους- σε όλες τις αποχρώσεις του μαύρου. Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε, ότι η επίσημη προπαγάνδα της ΕΣΣΔ, αμέσως μετά τον πόλεμο, είχε καλύψει μ’ ένα πέπλο σιωπής τα περιστατικά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η εξέγερση, καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα (που βρίσκονταν στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα), καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να φτάσουν και να τους σώσουν γι’ αυτό και η ταινία ενόχλησε αλλά «πέρασε» και μάλιστα υπήρξε η πρώτη ταινία της πολωνικής σχολής που κέρδισε μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών του 1957, επιβάλλοντας διεθνώς τον 31χρονο σκηνοθέτη της.

Το πρώτο μέρος γυρίστηκε ως ρεπορτάζ, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια αποκαλυπτική διήγηση των περιπλανήσεων τους στους υπονόμους της Βαρσοβίας.

Βραβευμένο με τον Αργυρό Φοίνικα (ειδικό βραβείο της επιτροπής) στις Κάννες και υποψήφια για χρυσό Φοίνικα (1957) το φιλμ θεωρείται η απαρχή της λεγόμενης «πολωνικής σχολής του κινηματογράφου».

TRAILER  






ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ; 


Η προβολή μας που θα γίνει την Τρίτη, 25/10/16, στις 18:10, στο Αμφιθέατρο 437. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου